Krewetki można przygotować w wielu różnych kuchniach świata. Potrawy te doskonale komponują się z winem, ale wiele osób ma problem z wyborem konkretnego rodzaju do swojego dania. Ogólną zasadą jest to, że wino powinno działać jak wyciskanie cytryny. Powinno uzupełniać i rozjaśniać smaki na talerzu, a nie przytłaczać je lub zagłuszać. Biorąc pod uwagę te informacje, białe i rześkie różowe wina są doskonałymi partnerami dla dań z krewetek. Poniżej przedstawiamy kilka najlepszych win, które można łączyć z krewetkami.
Najlepsze wina do krewetek
Cytrusowe, “zielone” wina takie jak Sauvignon Blanc uzupełniają dania zawierające świeże owoce morza lub zioła, takie jak ceviche, salsa verde i pesto. Potrawy, w których pojawia się czosnek, również wspaniale komponują się z tego typu winami. Te białe są również na tyle delikatne, aby połączyć je z prostymi krewetkami gotowanymi na parze lub krewetkami podawanymi z prostymi vinegrettami i zielonymi sałatami. Wszechstronność wina Riesling pozwala mu dobrze łączyć się z różnymi rodzajami dań z krewetek, w tym z koktajlem krewetkowym i sosem Marie Rose. To świetny wybór, gdy nie jesteśmy pewni, jakie wino kupić. Bardziej wytrawne Rieslingi świetnie uzupełniają słodkie sosy, owoce i kompoty. Słodsze Rieslingi są fantastyczne, gdy zestawi się je z pikantnymi daniami z krewetek, takimi jak curry czy sos słodko-kwaśny. Pinot Grigot jest ostre, kwaśne i orzeźwiające, co doskonale nadaje się do łączenia w pary z daniami obiadowymi z krewetek. Niektórzy miłośnicy wina kręcą nosem na prostotę Pinot Grigio, ale ta cecha czyni go idealnym towarzyszem dla krewetek, zwłaszcza dla potraw składających się z minimalistycznych składników. Przyprawione grillowane krewetki doskonale smakują podane z Pinotem.
Czy czerwone wino jest odpowiednie?
Od wieków mówi się, że picie czerwonego wina podczas jedzenia owoców morza może powodować nieprzyjemny, rybny posmak. Zasadą stało się, że czerwone wino pije się do mięsa, a białe do ryb. Ale zasada ta jest zmienna. Owoce morza mogą smakować dobrze z niektórymi czerwonymi winami, podczas gdy niektóre białe mogą zrujnować posiłek. Naukowcy donoszą, że nie wyizolowali jeszcze związku w przegrzebkach, który wchodzi w reakcję z winem, ale podejrzewają, że jest to nienasycony kwas tłuszczowy, który pod wpływem żelaza może się szybko rozpadać i uwalniać zapach rozkładającej się ryby. To, ile żelaza zawiera wino, zależy od ilości żelaza w glebie, na której uprawiane były winogrona, a także od innych czynników, takich jak sposób zbioru i przetwarzania winogron. Czerwone wino ma tendencję do wyższej zawartości żelaza, stąd napomnienie, by nie łączyć go z owocami morza.
Fantastyczne połączenie smaków
Krewetki z grilla uwielbiają niemal wszystkie rodzaje białych i różowych win. Wina różowe są doskonałym winem uniwersalnym do prostych krewetek z grilla. Świetnie komponują się również z bogatymi sosami, takimi jak aioli czy sos maślany. Jeśli krewetki są owinięte bekonem lub podawane z bogatym, pieczonym sosem, takim jak hiszpański romesco, nieco pełniejsze owocowe wino różowe będzie idealne. Istnieje wiele sposobów przyrządzania krewetek, ale słodkie i aromatyczne lokalne krewetki są najlepsze, gdy są przygotowane w najprostszy sposób – doskonale ugotowane na parze w skorupce i podawane na ciepło lub na zimno. Wino musi pozwolić zabłysnąć pysznemu, subtelnemu smakowi krewetek, dlatego wino musi być wytrawne i neutralne. Klasyczne Pinot Grigio z Włoch będzie fantastycznym akcentem.
Doskonała kompozycja
Czosnkowe krewetki uwielbiają sauvignon blanc. Inne cytrusowe wina białe jak Rueda, niebeczkowana biała Rioja, Godello, południowo-włoskie wina białe jak Fiano i Falanghina oraz angielski Bacchus również się sprawdzą. Łączenie wina z owocami morza nie jest trudnym zadaniem. Myśl w kategoriach wagi i treści – delikatne surowe ryby i lekkie, skorupiaki najlepiej komponują się z równie delikatnymi, lekkimi winami białymi. Podobnie, kawałek grillowanego miecznika będzie się lepiej komponował z bogatszym, bardziej treściwym białym winem.
Niezapomniany smak krewetek
Krewetki są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nie potrzeba więcej niż 15 minut, aby przygotować pyszny posiłek dla dwojga. Krewetki gotuje się na maśle i oliwie z oliwek, a następnie dodaje się do nich czosnek i płatki chili. Do przygotowania sosu potrzebne jest białe wino, sok z cytryny i świeża pietruszka. Zacznij roztapiać masło na patelni na małym ogniu, dodając w tym czasie oliwę z oliwek. Dodaj krewetki, trochę soli, czosnek i płatki chili. Gotuj i mieszaj przez 5-7 minut lub do momentu, aż krewetki staną się różowe. Zdejmij krewetki z patelni, ale wymieszaj z białym winem, sokiem z cytryny, świeżą pietruszką, solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż zredukuje się o połowę. Podawaj krewetki skropione sosem, udekorowane cząstkami cytryny i świeżą natką pietruszki. Krewetki podaj w towarzystwie różowego lub białego wina. Taka kompozycja sprawi, że smaki doskonale się połączą.