Witamina C

Witamina C

0 Comments

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest jedną z najważniejszych witamin dla organizmu człowieka. Dostarczanie witaminy C w pożywieniu jest konieczne, ponieważ organizm nie syntetyzuje ani nie przechowuje witaminy C. W tym artykule odpowiadamy na pytanie, dlaczego dostępność witaminy C jest tak ważna.

Witamina C – jej rola w organizmie człowieka

Niektórzy uważają, że witamina C to wyjątkowy sposób na zwiększenie odporności i pomoc w walce z grypą lub przeziębieniami, ale to nie wszystko. Witamina C pozytywnie wpływa również na inne aspekty związane ze zdrowiem. Niezależnie od wieku, w każdym wieku należy zwrócić uwagę na suplementację witaminą C.

Wiadomo, że witamina C ma korzystny wpływ na szybsze gojenie się ran. Pomaga również zatrzymać krwawienie dziąseł w przypadku kontuzji dziąseł. Kwas askorbinowy odgrywa również ważną rolę w regulowaniu wychwytu drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty. Odpowiada również za syntezę kolagenu i zamykanie naczyń krwionośnych, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Witamina C dzięki swoim właściwościom może obniżać ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu LDL. Witamina C wspomaga również przemianę tyrozyny oraz bierze udział w syntezie steroidów nadnerczy.

Aby uzupełnić witaminę C, nie tylko jedz owoce i warzywa, ale także wybieraj suplementy diety. Suplementy diety, które pomagają uzupełnić dzienną dawkę witaminy C, można znaleźć w sklepach w postaci tabletek i pastylek do ssania. Chcąc dodatkowo wzmocnić dobroczynne działanie kwasu askorbinowego na skórę warto uzupełnić witaminę C o kolagen. Nowością na rynku są również napoje zawierające duże ilości witaminy C.

Jakie jest ryzyko niedoboru witaminy C?

Warto pamiętać o suplementacji witaminą C oraz jedzeniu warzyw i owoców bogatych w ten makroskładnik. Czemu? Brak witaminy C może prowadzić do wielu poważnych chorób. Co najważniejsze, powoduje szkorbut, chorobę, która zabija ponad milion marynarzy. Niski poziom witaminy C w organizmie może również prowadzić do słabego i przedłużonego gojenia się ran oraz bolesnych i krwawiących dziąseł. Dodatkowo może powodować bóle mięśni i stawów, utratę apetytu oraz ogólne osłabienie i zmęczenie w ciągu dnia. Niski poziom kwasu askorbinowego często prowadzi do osteoporozy i nadczynności tarczycy. Niedobór witaminy C może również prowadzić do depresji i zaburzeń nastroju, a także obniżenia odporności oraz częstszych przeziębień i grypy. Wraz z przewlekłym niedoborem kwasu askorbinowego mogą rozwinąć się zmiany nowotworowe i miażdżyca, choroba, która może prowadzić nawet do śmierci.

Czy można przedawkować witaminę C?

Kwas askorbinowy jest trudny do przedawkowania i nie jest uważany za toksyczny. Zwykle, gdy spożywasz zbyt dużo witaminy C, nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem. Jednak przedawkowanie witaminy C może nastąpić w wyniku zażycia zbyt dużej ilości. Objawia się to nudnościami, biegunką i wysypką. Podczas przyjmowania bardzo dużych dawek witaminy C wydalane są szczawiany i kwas moczowy, co może prowadzić do powstania kamieni nerkowych. Osoby z anemią sierpowatą powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ zbyt duża ilość kwasu askorbinowego u tych osób może pogorszyć kryzys sierpowatokrwinkowy.

Optymalna dawka witaminy C zależy od wieku i płci osoby, a także od innych czynników, takich jak zdrowie i stres. Dla dorosłych optymalna dzienna dawka kwasu askorbinowego to ok. 1 mg/kg masy ciała, natomiast dzieci powinny otrzymywać więcej witaminy C, ok. 2 mg/kg masy ciała.

Jaka jest najbardziej witamina C?

Witamina C
Witamina C

Witamina C Witamina C występuje głównie w owocach i warzywach. Wbrew pozorom nie najwięcej jest go np. w cytrynach, znacznie więcej jest w owocach róży. Cytryny zawierają dużą ilość witaminy C, ale nie każda porcja produktu zawiera taką samą ilość kwasu askorbinowego na 100 gram produktu. Na przykład najwięcej witaminy C znajduje się w skórkach cytryny, ponieważ wynosi 129 mg na 100 gramów skórki z cytryny. Dla porównania, cała obrana cytryna zawiera tylko 53 mg kwasu askorbinowego na 100 gramów. Z drugiej strony sok z cytryny ma najmniej, ponieważ zawiera tylko 39 mg witaminy C na 100 gramów.

Owoce takie jak kiwi, cytryna, dzika róża, acerola, truskawki, papaja i mniej znana kantalupa są bogate w witaminę C. Wśród warzyw najliczniej jednak występują brokuły, kalafior, brukselka oraz czerwona i zielona papryka.

Kiszonka znana jest również z wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta kiszona zawiera około 30 mg witaminy C na 100 ml, ale 100 ml kiszonej kapusty zawiera 600 mg. Jest to możliwe, ponieważ kwas askorbinowy jest produktem ubocznym fermentacji mlekowej podczas fermentacji. Ponadto kwaśne środowisko kiszonki pomaga w utrzymaniu stabilności witaminy C. Ogórki kiszone zawierają 4 mg witaminy C na 100 gramów.

 

 

Related Posts